Friday, October 15, 2010

Giliran Cikgu Pulak - Sejarah 11 Tahun Yang lalu berulang - Emas Untuk Kategori H (80 - 85 Kg)


Assalammualaikum...

Dah lama tak pos kat blog nie.. Kali nie post nak cerita tentang silat olahraga.. Hari nie 15 /10 /2010 Sejarah untuk saya dalam bidang silat olahraga berulang kembali setelah 11 tahun menanti...Kalau 11 tahun dulu saya menjadi juara dalam kejuaraan silat pemilihan sukma 2000.. Kini, Tepat Jam 10.45 malam tadi, dengan izin dan Kebesaran Allah S.w.t saya telah berjaya menjuarai pertandingan silat olahraga untuk Kelas H. Pertandingan pemilihan kebangsaan untuk negeri Johor...yang berlangsung di Universiti Tun Hussein Malaysia (UTHM)

Dalam pertandingan nie, niat pertama bukanlah untuk memenangi pertandingan ini. Cukup sekadar menyertai dan melihat kemampuan diri dalam penguasaan Silat Olahraga.. Biarpun begitu, saya turut membuat persediaan mental dan fizikal dengan kadar yang termampu sahaja.. Alhamdulillah di izinkan Allah untuk menang sebagai Johan yang merupakan niat kedua.. Semuanya dari Tuhan Untuk Tuhan.. Dan untuk anak-anak didik yang pernah belajar dengan saya, ini hadiah dari saya untuk anda semua..

Biarpun perlawanan tidak banyak dan bukanlah pertandingan yang besar. Tapi cukup bermakna sebagai seorang pembantu jurulatih silat mempamerkan teknik yang diajar..Dan yang paling bermakna biarpun sudah berusia awal 30 an, masih mampu bertahan di Gelanggang. Alhamdulillah..

Apa pun jom layan priview teknik yang saya gunakan.. tak lah hebat mana.. cuma rasa bersyukur sangat.. Apa yang diajar oleh Cikgu Ruzaidi kepada saya dapat saya amalikan kali nie... Terima kasih abang Ruzaidi atas doa dan nasihatnya.. Semoga Allah membalas jasa anda..

PERLAWANAN SEMI FINAL (Saya Bengkung Biru)PERLAWANAN FINAL (Saya Bengkung Biru)Video nie mempamerkan beberapa klip potongan dari perlawanan semi final dan final.. Pada perlawanan semi final, ALhamdulillah banyak jatuhan yang saya dapat lakukan.. begitu juga kombinasi serangan dan counter serangan... status lawan mempunyai fizikal yang hampir sama dengan saya..

Manakala pada perlawanan final, struktur tubuh badan lawan agak lebih besar dan lebih keras serta lebih tua dari saya dan berpengalaman.. Ketika final, tangan kiri yang biasa saya gunakan untuk permulaan serangan kombo gagal berfungsi..Bengkak tangan kiri yang diperolehi semasa semi final menyebabkan saya gagal membuat serangan kombo.. hanya mampu untuk counter dan pancingan serangan dan sapuan hadapan sebagai bonus..

Biarpun gagal melakukan serangan, saya hanya bertahan dan membuat sapuan hadapan. Alhamdulillah.. 3 sapuan berjaya saya lakukan...

No comments: