Wednesday, June 10, 2009

Kursus Intensif Di rumah & Kursus Pemantapan Jurulatih

Salam semua.. lama sudah tidak melakukan posting terbaru..

Alhamdulillah.. hari ni baru tergerak untuk buat posting baru.. Tiada apa cerita baru, cuma baru saja lepas tamat sesi kursus intensif "Pukulan Buah Melaka" bersama seorang anak murid saya yang berumur 17 tahun. Semangat yang ada dan komitmen yang diberikan cukup bagus, Alhamdulilah beliau berjaya mewarisi beberapa asas pukulan buah melaka.

Latihan dibuat didalam rumah saya sahaja. Saya melakukan latihan dibantu dengan alat-alat protector seperti Thai Pad, Focus Mitt , Body target (anak Gajah) dan Body protector(Silat Body Protector).. Penggunaan alat ni semua adalah inisiatif dari saya sendiri kerana saya merasakan perlu dalam latihan dan ingin mewujudkan keadaan sebenar pertarungan..


Saya menggunakan Focus Mitt untuk melatih tumbukan "seturut". Agar tumbukan menjadi tepat dan lebih teratur.. Kerana bagi saya seturut itu mempunyai pergerakan yang amat pantas dan mempunyai "bunyi" yang tersendiri apabila dilakukan pada focus Mitt.. Tumbukan nampak sama seperti permainan silat lain tapi tak serupa sebenarnya.. Hanya yang belajar sahaja mengetahuinya.. Saya menggunakan jenama "ag-asi".. bukan jenama pada gambar ini..


Selain itu saya menggunakan "Body Protector" Silat untuk melatih "Tumbukan Sulong" dengan sasaran yang lebih tepat dan padu, agar yang melatih kurang sakitnya.. Dan saya mengikut cara cikgu Dahlan dengan mengajar seturut dengan membuka tangan..


Manakala "Thai Pad" dan "BOdy Target(anak Gajah)" saya gunakan untuk melatih tendangan dan sepakan...

Alhamdulillah sejak blog ini dilancarkan saya banyak menerima jemputan untuk kursus intensif untuk sekitar Johor Bahru.. InsyaALlah tak lama lagi selain dari Gelanggang di Sekolah Saya sendiri dan Kampung Sungai Telor, Kota Tinggi.. Saya dah pun menerima jemputan untuk melatih beberapa orang belia di sekitar Air Hitam Johor.. Hanya tunggu lampu hijau sahaja dari sana...

pada bulan April yang lalu, semasa saya mengiklankan Kursus Intensif Latihan Pukulan Buah Melaka, Saya sudah berjaya menyampaikan permainan pukulan buah Melaka untuk beberapa orang dewasa yang lebih tua umurnya dari saya disekitar Johor Bahru termasuk seorang warga Singapura..

----------------------------------

Kursus Pemantapan Jurulatih


Pada 6 Jun yang lalu, saya bersama beberapa jurulatih Setiabakti yang lain telah berpeluh mengulangkaji pelajaran di Gelanggang Setiabakti Taman Permata, Ulu Klang.. Alhamdulillah, Cikgu Hamidi dan Guru Dahlan banyak membantu memudahkan saya dalam menyampaikan ilmu Pukulan Buah Melaka. Dan hasilnya hari ini saya dah pun gunakan kaedah tersebut dalam latihan intensif di rumah saya pada hari ini.. Terima Kasih Pakcik dan cikgu Hamidi...

No comments: